2019 – 2020

Forsommeren 2019 gik en del tid med at spekulere over min kommende 80-års fødselsdag februar 2020. Det blev  ret hurtigt afklaret: Selvfølgelig Yellowstone National Park i USA, en efterhånden gammel drøm om den fantastiske nationalpark ved vintertid! Min kone og vores søn Tue i Seattle var glædelig hurtigt med på ideen. Tue påtog sig at stå for en bil og kørsel – en rigtig god ide skulle det vise sig.

Yellowstone NP ligger i det nordvestlige hjørne af staten Wyoming højt i Rocky Mountains. Det betyder varmt om sommeren og iskoldt om vinteren. Om sommeren er der masser af veje rundt i nationalparkens mægtige område. Om vinteren er det anderledes.  Da bliver kun en enkelt af de større veje holdt ryddet for sne og dermed åben for almindelig bilkørsel. Den går fra Mammoth Hot Springs i vest til Cooke City i øst gennem Lamar Valley og er godt 60 km lang, nok det mest spændende sted for iagttagelse af det frodige dyreliv. En strækning vi kørte igennem adskillige gange i en solid firehjulstrækker på en ind imellem isglat vej – den bliver nok ryddet for sne, men mere sker der heller ikke med den.

Ud over skønne landskaber i alt slags vejr fra stille sol og stille vejr til snestorm var der masser af bisoner, adskillige ulvekobler, elge, Bighorn Sheep, Coyote, Red Fox og Elk. Yndlingsmotiverne blev så ubestridt diverse bisoner i sne – se Månedens billede februar og marts!

Dertil var der også udforskningen af det vulkanske område ved ved Mammoth Hot Spring med adskillige ’varme’ områder, hvor der stinker af svovl og hvor vand koger samtidig med der er is og sne lige i nærheden.

Det blev virkelig en uforglemmelig safari i Yellowstones heftige vinterlandskab.

2018

Januar 2018 havde jeg en meget fin oplevelse med en sortspættehan i Jægersborg Dyrehave. Kom cyklende på en stille skovvej tæt ved skovridergården, da jeg ud af øjenkrogen bemærkede noget der bevægede sig. Jeg stoppede og med kikkerten kunne jeg se en sortspætte i færd med at bearbejde en væltet rådden træstamme. Det lykkedes mig at snige mig hen til en birkestub med et hul igennem mod spætten: et fint skjul men en elendig arbejdsstilling. Det lykkedes at få en fin serie af spættehannen, der energisk bearbejdede stammen så spånerne stod omkring den. Det skal også nævnes, at det lykkedes mig at komme ubemærket tilbage til vejen igen!
Sortspætter har jeg øvrigt fulgt i Tisvilde Hegn i mange år, og de senere år også i Asserbo Plantage. For mig er tiden fra det tidlige forår i marts til forsommeren i juni en travl tid med at opspore sortspætteboliger og hvis muligt følge udvalgte ynglesteder ubemærket af sortspætterne ret tæt på. Det har virkelig givet mange spændende stunder de sidste 3-4 år og resulteret i artikler i samarbejde med ornitolog Bo Thyge Johansen:

Sortspættereden i Asserbo Plantage 2019 (Netfugl.dk) Hvor jeg bl.a. har leveret indgangsbilledet.

Sortspættereder i Asserbo Plantage og i Tisvilde Hegn i 2020 (netfugl.dk) Hvor jeg har været hovedleverandør af billeder.


Et andet spændende kapitel udspændte sig på Melby Overdrev sommeren 2020, hvor et vendehalspar slog sig ned i en rådden birkestub, forfatter igen Bo Thyge Johansen:
Drama ved vendehalsbolig (netfugl.dk)

Alle tre referencer findes på netfugl v. 2.0 – findes på netfugl.dk øverst i højre hjørne.

Opdatering siden sommer 2017

Tiden går umærkelig og nu er vi sidst i januar 2021! Heldigvis har jeg nogenlunde tjek på mit rejsemønster og kan benytte mig af programmet Lightroom til at supplere med aktiviteter på den hjemlige arena i den mellemliggende tid.

Midt i september 2017 besøgte jeg Canada sammen med min faste rejsemakker, min kone Bente med start i Seattle i Washington med besøg hos vores familie der. I Seattle lejede vi en bil og begyndte turen mod den canadiske grænse og videre mod Jaspar National Park. I dette smukke kæmpeområde var der rige muligheder for fotografering af en række interessante dyr som bl.a. bæver, Wapiti-hjorte og andre hjorte, mens bjørn ifølge flere guider ikke var set i området i uger. Der gik rygter om en elge, men de var som sunket i jorden. I Jaspar NP er der et væld af smukke landskaber og søer som for eksempel Maligne Lake.

September 2017 drog jeg til det østlige Finland for anden gang, denne gang med Asle Hellbrekke som leder. Vi slog os ned hos Lassi Rautiainen, der ejer et stort vildmarksområde tæt ved den russiske grænse i Kuhmo. Her har Lassi indrettet en række fine skjul til fotografering af især brun bjørn, ulv og jærv. Det blev til mange fine stunder med alle tre toprovdyr og rigtig gode billeder. Som extra gevinst blev det også til duehøg, kongeørn og havørn og ravn.

Forår og forsommer 2017

Med Sct Hans passeret er det endegyldigt forbi med forår og forsommer – suk. Foråret har gennemsnitligt været koldt og ofte blæsende, om end med en del sol. Men der er sket mange spændende ting i naturen: I efteråret 2016 var der en flot invasion af høgeugler til Sjælland. Blandt andet landede en høgeugle i Kongelunden syd for København, hvor den blev til midt i marts i år. Den skulle hurtigt blive en af de mest fotograferede høgeugler i landet, da den var både tillidsfuld og fotogen. Personligt forsøgte jeg at fange den i snevejr, men desværre blev det ikke til så meget sne, så jeg måtte nøjes med nogle situationer i  regn. Der har også været besøg af snespurv, bjerglærke, mosehornugle og mange andre interessante arter nordfra.

I begyndelsen af marts gik turen til Lofoten i Norge for deltagelse i en workshop om landskaber over en uge, arrangeret af det danske selskab Better Moments. Brillante ungarsk/norske naturfotograf Orsolya Haarberg var valgt som leder og inspirator – et fantastisk godt valg. Det blev en forrygende og inspirerende uge med megen kørsel rundt på Lofoten til mange ualmindelig smukke landskaber, ligesom der var overvældende meget nordlys: 3 aftener i træk med det ene flotte panorama efter det andet, orgier i grønne og blålige farver der bølgede frem og tilbage.

Ellers er det gået over stok og sten med sortspætterne i Tisvilde Hegn, sortstrubede bynkefugle i Melby Overdrev osv. Især et sortspættepar der flyttede ind i et gammelt hul i en 10 meter høj fyrrestub blev fulgt intens . Midt i maj kom ungerne ud af æggene, men lige pludselig en dag var der noget galt. Begge spætter fløj larmende rundt om redetræet, hannen trommede voldsomt på det flere gange og ingen af dem ville sidde nærmere end en halv meter fra hullet. Reden var blevet plyndret – formentlig af en skovmår!

Det fotomæssige højdepunkt i foråret og forsommeren blev uden tvivl en tur til det østligste Finland først i juni med Naturfotoskolen for at forsøge at få brun bjørn, ulv og jærv på hukommelseskortet.  Holdet, der bestod af 15 fotografer med lederen Lars Gejl i spidsen, blev placeret i nogle minimalistiske skjul i forskellige områder – gammelskov, mose osv i tre nætter fra klokken 17 til 7 næste morgen. Det betød ind imellem lidt langstrakte vagter, men når en jærv pludselig dukker op i spytafstand fra skjulet, ja så bliver det virkelig hektisk med adrenalinen stående helt oppe i halsen! Tæt ved midnat – hvor det absolut ikke var mørkt – dukkede der to bjørne op og luntede hen over moseområdet i roligt tempo. De havde intet besvær med at finde frem til de udlagte godbidder af laksekød.

Ud på de meget små timer lød pludselig en hvisken fra et par af de stadig vågne fotografer: ULV! Og ganske rigtig, inde mellem birketræerne kunne man skimte en ulv – stadig i hvid vinterdragt. Den forsvandt og kom frem igen men pludselig stod den i kanten af birkene og stirrede ud over det åbne moseområde – et fantastisk øjeblik, der nok har givet mig en vis blodtrykstigning – Finlandsturens højdepunkt. Ulven så kraftig og ret velnæret ud – måske på grund af den tykke vinterdragt. Den bevægede sig smidigt og hurtigt uden at løbe hen over den flade mose. Hele tiden var den meget opmærksom på omgivelserne. Kort efter forsvandt den ind i birkeskoven igen.

Men festen var ikke slut med det: En lille time senere lød der pludselig et gennemtrængende og langvarigt hyl, der gik til marv og ben.  Moder Natur havde givet lyd fra sig på en måde der er svær at glemme. Måske var det en tilfældighed, men ulvehylet kom ret nøjagtigt samtidig med solopgangen!

Den anden nat var jeg i et skjul på den anden side af mosen og tredje nat i et gammelskovområde. Kun den første nat kom nævnte rovdyr forbi!

Ny hjemmeside

Velkommen til min nye hjemmeside. Den har været længe undervejs, men takket være en helt utrolig energisk indsats fra min webmaster Søren Kochs side, er den nu blevet færdig. En meget stor og varm tak til Søren!

Som du kan se er hjemmesiden tilstræbt enkel i sin opbygning – jeg går meget ind for KIS-princippet: Keep It Simple. Jeg kan bekræfte, at det er en lang proces at skabe en god hjemmeside, og min er naturligvis ingen undtagelse. Den er i øvrigt ikke færdig endnu og bliver det formentlig aldrig helt, idet den meget gerne skal være i fortsat dynamisk udvikling. Gode ideer og forslag modtages gerne!

Billederne stammer mange steder fra – både her og i udlandet. Herhjemme især fra mine favoritlokaliteter i nærheden af min hjemby København blandt andet Tisvilde Hegn og Asserbo Plantage med Melby Overdrev. Fra udlandet især fra Færøerne, Grønland og Svalbard